Tänään on ollut ikimuistoinen lomapäivä. Sain syventävää oppia hopean käsittelystä, kun pääsin kultasepän oppiin ja hän neuvoi miten hopea sulatetaan, valetaan tangoiksi (vai oliko se kangiksi?), valssataan, hehkutetaan pehmeämmmäksi, valssataan, hehkutetaan, vedetään langaksi ja taas hehkutetaan pehmeäksi eli helpommin käsiteltäväksi kuin mitä se langaksi vetämisen jälkeen on. Hopea kovettuu mitä enemmän sitä käsitellään ja siksi sitä hehkutetaan välillä.
Valmis koruhan rummutetaan viimeiseksi teräskuulia sisältävässä kumisessa rummussa, että se jälleen kovettuu ja viimeisetkin työstön jäljet lähtevät pois. Samalla hopea kiillottuu.
Siis varsinainen megapostaus hopealangasta vaikka täällä kortintekijöitä eniten käykin. Tiedän kuitenkin, että monella korttien tekijällä on näppinsä mukana myös korujen teossa. Olivat ne sitten tehty hopeasta tai jostain muusta, niin yleensä aina tarvitaan myös hopearenkaita ja niitähän tästä langasta sitten seuraavaksi tehdään.
Selostan tätä tarkkaan myös siksi, että tämä on itselleni muistikirjana asiasta.
Minulle oli kertynyt 925 - eli sterlinghopeaa yli 200g hopealangan pätkistä, pilalle menneistä renkaista ja purinpa muutaman epäkelvon korunkin tähän keitokseen. Myös yksi Tuska-ketju sai kyytiä ;) Kultaseppä itse hoiti sulatuksen koska se ei käy noin vain oppimattomalta. Alistuin tyynesti kohtalooni koska se ei tosiaankaan näyttänyt ensikertalaisen hommalta. (Tässä on kuva viimeisestä sulatuksesta, jossa on mukana tankojen risoja reunoja, tangon nuppi ym. ja nämä viimeiset yhteensä 40 gramman tangot jäivät myös edelleenkäsiteltäväksi seuraavalla kerralla)
Kultaseppä itse kokosi muotin, joka koostuu kahdesta osasta. Osat öljyttiin ensin, että hopea irtoaa muotista ja puristettiin tiukkaan yhteen ruuvipuristimilla. Rautatangolla vielä tarkat napautukset eri puolille, että muotti oli kiinni kuten pitikin.
Hopea sulatettiin punahehkuiseksi ja pinnalle ripoteltiin booraksia poistamaan kuona-aineita hopeasta (tämä oli minun hommani tässä sulatuksessa :). Muotti kuumenee samalla kun hopeaa sulatetaan.
Hopea pitää kaataa muottiin tasaisena virtana, että tangosta tulisi yhtenäinen eikä ilmaa pääsisi mukaan. No tästä tuli kaksi pätkää, mutta sehän ei haittaa mitään kun tankoja työstetään edelleen. Ylimääräiset risat rangoista ja nupit leikkattiin pois sekä terävät kulmat viilattiin pois.
Valssi. Tällä hopeatankoja valssataan isommasta pienempään päin, kaksi kertaa eri puolilta samasta välistä ja aina saman suuntaisesti. Taisin valssata 11 eri välistä. Etupää on aina etupää ja takapää tulee perässä. Jos sotkee suunnat niin hopea ei kestä, vaan murtuu.
Puolivalmiit tangot. Tankoja valssataan pituuteen 2x oma alkuperäinen mittansa ja sen jälkeen hehkutetaan eli kuumennetaan n. 850 asteeseen. Sen jälkeen sama juttu uudelleen eli valssataan ja taas hehkutetaan.
Valssatut tangot kiepillä hehkutuksessa scamolexin päällä.
Ja tässä varsinainen koetinkivi, jossa naisen voimat punnittiin ja melko heikoiksi havaittiin. Halusin saada hopeistani 1,5mm:n lankaa ja jumprahuitti kun oli tuskallista vetää parista reiästä. Kahdeksasta eri reiästä vetämällä saatiin 1,5mm:n paksuista lankaa.
Langasta katkaistaan kummastakin päästä noin kolmen sentin pätkät pois, koska valssatessa kun lanka tanko pitenee, niin langan päähän jää onttoa. Kupera pää on tulevan langan tuleva etupää eli koko ajan on pidettävä tarkka vaari siitä, että lanka menee edelleen samaan suuntaan kuin valssatessakin.
Lanka on kuvassa nyt ensimmäisessä reiässä ja siitä se pienenee reikä reiältä noin viidellä kymmenyksellä. Puristusvoima ei minulla tahtonut riittää ja vetopihdit lipsuivat käsistä kun pahimmista rei'istä yritin vetää. Onneksi oli apu lähellä.
Ja tässä lopulta on valmiiksi vedetty lanka kieputettuna kupariputken päälle viimeistä hehkutusta varten, koska halusin langasta pehmeää että sitä olisi helpompi käsitellä.
Kupariputkea lämmitetään sisältä päin, että lanka kuumenee tasaisesti.
No ei se kuvassa hääviltä näytä ;) Hopean kiilto vielä puuttuu, mutta kun sen tästä tarpeen mukaan väännän spiraaliksi, sahaan renkaiksi, annan kunnon sitruunahappokylvyn renkaille, punon ketjuksi ja rummutan kiiltäväksi niin :))
Mittasin langan ja sitä on tasan 10 metriä. Pehmeän eli hehkutetun 1,5mm paksuisen hopealangan hinta on tänään Kankurinaitassa 27,20€/m.
Aikaa meni opettajalta ja minulta 5,5 tuntia kahdella kahvitauolla. Ei siis mitään kovin nopeaa toimintaa, mutta hopeanpätkät kannattaa ottaa talteen.
Näistä aivan ensimmäisistä melkein itse tekemistä langoista pitääkin tehdä koruja vain itselle tai lahjoiksi.
Aiemmassa blogissani olen tehnyt postauksen hopearenkaiden tekemisestä, jos jotakuta asia enemmälti kiinnostaa.
.
Edit 8.4.2011:
"Moikka. Tuosta sinun postauksesta on jo vähän aikaa mutta tässä vinkki:
Tee kakkosnelosesta vetopenkki eli toiseen päähän laita esim.bilteman
halvin ja pienin vinssi no:30-050 n15,- .Siihen sitten ohutta vaijeria
kakkosnelosen pituinen pätkä jonka vapaaseen päähän lenkki vetopihtejä
varten. Vastakkaiseen päähän sitten ruuvipenkki ja vetorauta. Tällä
menetelmällä jaksaa sitten tosi heikkokin mimuli vetää tiukimankin
langan.
Hopsu"
.
Hopsulta tuli pätevänoloinen vinkki. Nostan sen tähän postaukseen, ettei huku tuonne kommenttilooraan.
Tätä pitää testata kun seuraavan kerran lankaa teen. Kiitos kovasti!
8 kommenttia:
Ihana postaus! Tämän luettuani osaan entistäkin enemmän arvostaa tekemääsi maailman kauneinta ranneketjua, jonka olen sulta ostanut:)Voi että se osaakin olla kaunis, olen ihan ylpeä siitä ja joka päivä tykkään siitä vaan enemmän ja enemmän:):)
Historia ja tieto lisää ymmärrystä ja arvostusta moniin asioihin :) Voi olla, että meikäläisellä on toinen kyselykausi meneillään, kun pitää selvitellä asioita.
Olen tosi iloinen, kun olet vieläkin valintaasi tyytyväinen ja iloinen myös kauniista sanoistasi.
Kiitos Maaret.
Ei ihan yksinkertaista hommaa... Kyllä oli ihana kultaseppä kun valotti sinullekin asiaa... eikä pitänyt tätä "liikesalaisuutena".
Mielenkiintoista ja tosiaan kovaa puuhaa, mutta ihan takuulla kaiken vaivan arvoista. tämäkään tieto ei mennyt hukkaan.
VAU! Näin se siis tapahtu.
Mahto olla mielenkiintoinen päivä!
Moikka. Tuosta sinun postauksesta on jo vähän aikaa mutta tässä vinkki: Tee kakkosnelosesta vetopenkki eli toiseen päähän laita esim.bilteman halvin ja pienin vinssi no:30-050 n15,- .Siihen sitten ohutta vaijeria kakkosnelosen pituinen pätkä jonka vapaaseen päähän lenkki vetopihtejä varten. Vastakkaiseen päähän sitten ruuvipenkki ja vetorauta. Tällä menetelmällä jaksaa sitten tosi heikkokin mimuli vetää tiukimankin langan.
Hopsu
Kiitos Hopsu!
Nostankin tämän vinkkisi tuohon postaukseen ettei jää piiloon tänne kommentteihin.
steph curry shoes
adidas yeezy
golden goose
supreme clothing
yeezy boost 350
lebron james shoes
hermes online
hermes
kyrie 6 shoes
yeezy 500
Lähetä kommentti