torstai 18. joulukuuta 2008

Nuorelle miehelle leimattua piinaa


Tämän Jens Pind eli Piina -kaulaketjun saa komea nuori mies äidiltään joululahjaksi. Omasta mielestäni tämä on yksi kauneimmista ja näyttävimmistä ketjumalleista.

Harva ostaja taitaa tietää, että hopean pitää olla leimattua kun sitä hopeana myydään yli 10 grammaa hopeaa sisältävissä koruissa. Koruissa olevia kiviä ei tähän painomäärän lasketa mukaan. Myyjä tämän kyllä tietää.
Tuotteesta pitää löytyä hopean pitoisuusmerkintä (koruissa 925, ruokahopeissa 830) ja tekijän vastuuleima (minulla EVI). Jos ranne- tai kaulaketju on tehty kokonaan hopeasta, niin harvemmin sen paino jää alle 10 gramman. Esimerkiksi tämä kaulaketju, jonka pituus lukkoineen on 43,5cm painaa 62g (todella painava, mutta kyllä siihen varmasti tottuu :) ja pieniranteisen naisen ranneketju samalla ketjumallilla (ketjun kokonaispituus 18,5cm) painaa 24g. Selitys löytyy isohkoista lenkeistä ja paksusta hopealangasta.

Leimausoikeudet anotaan Turvatekniikan keskukselta eli Tukesilta, jonka luvan ja rekisteröinnin perusteella sitten hankintaan punsselit, joilla tekijä leimaa tuotoksensa. Lupa pitää uusia muutaman vuoden välein. Lupa ja punsselit eivät ole aivan ilmaisia, joten tämä näkyy tietysti korujen hinnassa.

Tukesin valvojat kiertävät isoissa myyntitapahtumissa, lähinnä messuilla, tarkastamassa tuotteita ympäri maata. Esimerkiksi pikkukylien myyjäisissä heitä ei näy ja niissähän tätä leimaamatonta hopeaa uskaltaa sitten myydä ilman tarkastajan pelkoa.
Mielestäni on hyvä, että tätä valvotaan koska kerran luvatkin vaaditaan. Jokainen tekijä on vastuussa tuotteistaan ja leiman perusteella pystytään tekijä selvittämään myöhemmin jos halutaan. Mukava olisi tietysti myös vuosileima, jolla saisi korulle tarkan valmistusajankin, mutta sitä en nyt ole hankkimassa :) Antiikkia antiikkia -ohjelmassahan Wenzel Hagelstam aina tarkastaa hopeat ja tinat luupillaan ja kertoo leimoista tarkasti pitoisuusleiman, kuka, milloin ja missä on tuotteen tehnyt.
Tukes ei myönnä samoja kirjainyhdistelmiä kuin yhdelle tekijälle.

Jos hankkii leimaamattomia koruja niin se on vähän sama asia kuin ostaisi Arabian astioita ilman leimoja. Itse tietää todennäköisesti mitä on ostanut, mutta ilman leimoja ne ovat arvottomia. Kaikkihan eivät tällaisesta välitä, mutta oikeastaan tässä on kysymys kuluttajansuojasta. Korun tekijä leimoillaan vastaa tuotteen aitoudesta ja laadusta.
Hys-hys -hopeaa ei siis kannata ostaa. Tarkoitan tällä seuraavaa lausetta: .. näinhän ei hopeaa saisi myydä, mutta kun sanon että tämä on vaan metallia (vaikka tiedätkin että tämä on hopeaa) niin voin myydä tämän ja hintakin on tosi edullinen...

Aivan eri juttu on se, kun harrastajat tekevät hopeakoruja itselleen. Niitähän ei ole tarkoitetukaan myyntiin ja tekijä itse tietää korunsa arvon itselleen. Tällainen koru arvotetaan aivan eri tavalla.

Nimileimarekisteristä on helppo tarkastaa kenellä on leimausoikeudet tai kenen leimasta on kysymys, kun sen korustaan löytää. Yleensä se on lukosta lukien toisessa hopealenkissä ja tämä leimarengas ei ole avattava, vaan kiinni juotettu rengas. Näin ainakin minulla.

Koruntekijät ostavat hopeansa ja lukkonsa + muun oheismateriaalin hyvämaineisista, tunnetuista liikkeistä. Näillä ei ole varaa myydä aitona epäaitoa, koska sana kiertäisi hyvin nopeasti ostajien keskuudessa.

Ja sitten tietoa hopeapitoisuuksista ja allergioista:

Kaikkein yleisin hopeakoruissa käytetty hopea on ns. sterling-hopeaa. Sterling-hopean hopeapitoisuus on 92,5% puhdasta hopeaa, loput 100%:sta ovat muita materiaaleja, lähinnä kuparia. Puhdas hopea aiheuttaa erittäin harvoin allergiaa tai oireita, mutta jo 7,5% muita metalleja saattaa aiheuttaa oireita.
Hienohopeassa hopeapitoisuus on 99,9%. Koruissa hienohopeaa löytyy ohuista materiaaleista, lähinnä hopealangasta virkatuista koruista.

Korukullassa, esim. 14 karaatin kullassa puhdasta kultaa on vain 58,8% ja loput ovat seosaineita kuten hopeaa ja kuparia. Toisin sanoen hyvin usein vaikkapa kaksi grammaa painavissa kultaisissa korvakoruissa on enemmän allergisoivaa materiaalia eli kuparia (puhdas hopeahan harvemmin allergisoi) kuin sterling-hopeassa. Eli jos et käytä yli 22 karaatin kultakoruja, niin saat allergiaoireita todennäköisemmin kulta- kuin hopeakoruista.

Pitkä juttu, mutta toivottavasti tämä tietoisku selvensi tätä asiaa.

4 kommenttia:

Maaret kirjoitti...

Mielettömän ihana toi ketju. Mun on kyllä tilattava sulta joku hopeinen ketju, on ne vaan niin näyttäviä ja silti voi ihan arkenakin pitää!!!!!!!!!!Luksusta oli, että jaksoit noin pitkän, todellakin paljon asioita selventävän jutun tehdä, mitä näihin hopea- ja kulta asioihin liittyy, iso kiitos siitä!

Unknown kirjoitti...

tosi upea koru!!

Anonyymi kirjoitti...

Paljon kiitoksia tuosta selventävästä hopean leimaamisjutusta. Olen usein pohdiskellut tuota asiaa, vaikka en koruja juuri ole tehnytkään. Joskus täällä blogimaailmassa vaan kuullut asiasta puhuttavan. Piina on upea ketju. Hyvää Joulua sinulle myös :)

jasonbob kirjoitti...

spongebob kyrie 5
supreme shirt
kyrie 4
off white hoodie
golden goose sneakers
supreme hoodie
yeezy 350
kyrie 5 spongebob
yeezy
moncler outlet